Campanie de
 informare
Împotriva condusului sub influența substanțelor psihoactive
Potrivit unui raport OMS, emis în decembrie 2018, România se clasa pe locul 10 în lume la consumul de alcool, iar efectele se văd pe șosele. Aproximativ 3% dintre accidentele grave, la nivel național, au drept cauză condusul sub influența alcoolului, arată datele Poliției Române. 

Iar conform unui comunicat emis de politiaromana.ro, “În prima jumătate a anului 2021, din cauza conducerii sub influența băuturilor alcoolice, s-au produs 87 de accidente rutiere grave, în urma cărora 24 de persoane au decedat, iar alte 71 au fost rănite grav”. 

De asemenea, organizația Mondială a Sănătății avertizează în raportul Global Road Safety Raport 2015 că o alcoolemie de între 0,20 mg/l si 0,50 mg/l prezintă un risc de cel puțin trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină decât cei care nu consumă alcool înainte de a conduce. Acest risc crește de șase ori pentru o concentrație de 0,50 mg/l – 0,80 mg/l. 

În plus, consumul de alcool înainte de a conduce o mașină este asociat și cu alte comportamente foarte riscante la volan, cum ar fi viteza excesivă și lipsa centurii de siguranță, ceea ce poate cauza accidente grave. 

Cei mai expuși accidentelor cauzate de alcool sunt șoferii tineri și cei care abia și-au luat permisul. Riscul de accident este de 3 ori mai mare la tineri față de persoanele peste 30 de ani, indiferent de concentrația în sânge a alcoolului. 

În România, dacă un șofer se află la volan sub influența băuturilor alcoolice cu o îmbibație alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat (sub 0,80 g/l alcool pur în sânge), se sancționează cu amendă prevazută în clasa a IV-a de sancțiuni (9 la 20 puncte-amendă) și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. 

Cum afectează alcoolul funcțiile mentale ale șoferului? 

Printre efectele pe care le are alcoolul asupra conducătorului auto, enumerăm: 

·Capacitate de concentrare redusă, pierderea memoriei pe termen scurt, dificultatea de a mai controla viteza, capacitatea redusă de procesare a informațiilor, percepția afectată; 
·Încetinirea evidentă a timpului de reacție și a controlului, vorbire neclară, coordonare slabă și gândire încetinită; 
·Capacitate redusă de menținere a poziției benzii de rulare și de acționare a sistemului de frânare; 
·Cu mult mai puțin control muscular decât în mod obișnuit, pot apărea vărsături (cu excepția cazului în care acest nivel este atins lent sau persoana a dezvoltat toleranță la alcool), pierderea majoră a echilibrului; 
·Deteriorări substanțiale în controlul autovehiculului, atenția la condus și în procesarea necesară a informațiilor vizuale și auditive. 

Când conduci, mintea și corpul tău trebuie să fie în perfectă stare de funcționare. Buna coordonare musculară și capacitatea de a lua decizii rapid, pe baza informațiilor din trafic, sunt esențiale. 

Astfel, nu recomandăm să te urci la volan după ce ai consumat alcool sau alte substanțe psihoactive, dacă ții la sănătatea și la siguranța ta, dar și a celorlalți participanți în trafic.
inapoi